Covid-19 ve C Vitamini
Çin’den
tüm Dünya’ya yayılan ve ülkemizde de etkisini gösteren Covid-19 için henüz bir
aşı bulunamadı. Hastalığın etkilerini azaltmak ve mümkün olduğunca hastalıktan
korunmak için öneriler bulunuyor. Hastalığa yakalanmama konusunda yapılan
önerilerden birisi de C vitamini alımı. Bu yazımızda C vitaminine dair merak
ettiklerinizi derledik. Öncelikle şunun da altını çizelim: C vitamini, diğer
vitamin ve mineraller gibi vücudun ihtiyaç duyduğu; ancak fazla alınmaması
gereken bir organik maddedir. Yeterince almak hem dinçlik hem sağlıklı olma hem
de hastalıklara karşı korunma için önemlidir.
C
Vitamini Neye İyi Gelir?
Suda
çözünen vitaminlerden biri olan C vitamini, vücuttaki demir emilimini
kolaylaştırır. Yeterince alınmaması durumunda enfeksiyonlara karşı bağışıklığı
olumsuz yönde etkiler. Yaraların çabuk iyileşmesi, vücut direncinin artırılması
gibi faydaları bulunur. Vücut direncini artırdığı için Covid-19 gibi
hastalıklara karşı önleyici olarak önerilmektedir. Hastaların iyileştirilmesi
konusundaki etkisi henüz bilinmese de, katkısı olduğu yönünde de görüşler ve
tespitler bulunmaktadır.
C
Vitamini İçeren Meyveler
C
vitamini içeren meyveler denildiğinde akla ilk gelen narenciyedir. Yani
turunçgiller... Limon başta olmak üzere turunç, greyfurt, mandalina ve portakal
gibi ülkemizde de bulunan meyveler C vitamini açısından oldukça
zengindir.Örneğin 100 gram portakal, vücudun günde ihtiyaç duyduğu C
vitamininin dörtte üçünü karşılayabilmektedir. Limonda da aynı etki bulunmakla
beraber salatalara limon suyu dökmek, ev yapımı limonata yapıp asitli içecekler
yerine tercih etmek, çaya birkaç damla limon sıkmak tüketimi için en ideal ve
leziz yöntemlerdir. Bir başka C vitamini deposu ise kividir. Sadece 100 gramı
bile günlük C vitamini ihtiyacının fazlasını karşılamaktadır. 90 miligramdan
fazla C vitamini barındıran 100 gram kivi, barındırdığı diğer vitamin ve
mineraller açısından haftada en az bir kez tüketilmesi önerilen bir meyvedir.
C
Vitamini İçeren Sebzeler
Türkiye’de
yetiştirilen ve Türk mutfağında önemli bir yer tutan sebzeler de C vitamini
açısından doğal birer kaynaktır. Neredeyse her yörede hazırlanan ev yemekleri
(anne usulü sulu yemekler), C vitamini barındırmaktadır. 100 gramında 50
miligramdan az C vitamini barındıran ve ülkemizde de tüketimi söz konusu olan
sebzelerin başında bamya, enginar, lahana, pırasa, taze fasulye, turp, şalgam
gelmektedir.
Ateşli
hastalıklara karşı vücuda en büyük desteği sağlayan C vitamini, kansızlıktan
kansere kadar birçok faydası olan bir antioksidandır. Mevsim meyve ve sebzeleri
tüketilerek ihtiyaç duyulan eksikliği rahatlıkla giderilebilir. Böylece
Covid-19 başta olmak üzere birçok hastalığa karşı da iyi bir önlem alınmış
olacaktır.
Hiç yorum yok: