Ads Top


        Akdeniz ve Güneydoğu mutfağından tüm Türkiye’ye yayılan sakatat kültürü, hem evlerde hem de dışarıda bolca tercih edilmektedir. Covid-19 ile birlikte olabildiğince sokağa çıkma konusunda kısıtlama varken, evde hazırlanabilecek sakatat ürünlerinin insan sağlığına katkısı olup olmadığı bir merak konusu…

         Sağlıklı beslenme konusunda fazla abartmamak, yeterince tüketip fazlasına kaçmamak önemli bir detay. Yani sağlıklı olduğu kanıtlanan ürünlerin bile fazla tüketiminin zararı olduğu unutulmamalı. Peki evde hazırlanabilecek sakatat ürünlerinin sağlığa etkisi neler? 


Sizler için derledik…


  İşkembe :

                Sakatat denildiğinde birçok kişinin aklına işkembe gelecektir. Farklı şekillerde hazırlanabilen işkembenin en doğru ve sağlıklı yöntemi çorbasıdır. İşkembe çorbası, hem sakatatın içeriğini görece daha iyi korurken hem de sarımsak, limon gibi katkı maddeleri sayesinde bir şifa kaynağıdır. Sarımsak, limon, pul biber gibi ürünlerden ayrı olarak düşünüldüğünde, sadece işkembenin kendisi bile B2, B3, B5, B6 gibi vitaminleri barındırır. 100 gramı, vücudun ihtiyaç duyduğu günlük B12 vitamininin yarısından fazlasını karşılar. Ayrıca çinko başta olmak üzere fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri de barındırır.

                                        

Kelle Paça :

            Süper marketlerde ve kasaplarda rahatlıkla bulunabilen kelle ve/veya paça ile yapılmış çorbalar da sağlıklı beslenme konusunda önemli bir rol üstlenmektedir. Özellikle kolajen barındırıyor olmalarından ötürü eklemler ile birlikte sindirim ve dolaşım sistemi için önemlidir.


Ciğer :

    İster küçükbaş ister büyükbaş ister tavuk olsun, ciğer de sakatat kültürünün önemli bir öğesidir. Arnavut ciğeri, Edirne’ye özgü yaprak ciğer, Diyarbakır’a özgü ciğer kebap ve evde de rahatlıkla yapılabilen ciğer sote, vücut için oldukça faydalıdır. Özellikle bu tip ürünlerin yanında tüketilen soğan başta olmak üzere diğer ürünlerin de etkisini göz ardı etmemek gerekir. C vitamini, kuzu ciğerde 25 miligram civarında bulunurken, dana ciğerde 18 miligram düzeyindedir.



Dalak :


           Dalak ise tavada rahatlıkla hazırlanabilecek olan bir başka sakatat ürünüdür. Son derece sağlıklı bir besin olan dalağın 100 gramı, günlük ihtiyaç duyulan C vitamininin yarısından fazlasını karşılayabilmektedir. Ayrıca demir ihtiyacının da yaklaşık yarısını 100 gram dalaktan alabilirsiniz.

           Dalak başta olmak üzere sakatat ürünlerinin yanında yoğurt ve ayran gibi ürünler tüketilmemesi de önerilmektedir. Zira bu ürünler, emilimi yavaşlatmaktadır. Süt ve süt ürünleri yerine yeşil salata gibi yan ürünler ve içecek olarak su ya da şalgam tercih edilmelidir.





Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.