Sağlıklı Beslenme de Sakatad'ın Yeri Var mı?
Akdeniz ve Güneydoğu mutfağından tüm Türkiye’ye yayılan sakatat kültürü, hem evlerde hem de dışarıda bolca tercih edilmektedir. Covid-19 ile birlikte olabildiğince sokağa çıkma konusunda kısıtlama varken, evde hazırlanabilecek sakatat ürünlerinin insan sağlığına katkısı olup olmadığı bir merak konusu…
Sağlıklı beslenme konusunda fazla abartmamak, yeterince tüketip fazlasına kaçmamak önemli bir detay. Yani sağlıklı olduğu kanıtlanan ürünlerin bile fazla tüketiminin zararı olduğu unutulmamalı. Peki evde hazırlanabilecek sakatat ürünlerinin sağlığa etkisi neler?
Sizler için derledik…
İşkembe :
Sakatat denildiğinde birçok kişinin aklına işkembe gelecektir. Farklı şekillerde hazırlanabilen işkembenin en doğru ve sağlıklı yöntemi çorbasıdır. İşkembe çorbası, hem sakatatın içeriğini görece daha iyi korurken hem de sarımsak, limon gibi katkı maddeleri sayesinde bir şifa kaynağıdır. Sarımsak, limon, pul biber gibi ürünlerden ayrı olarak düşünüldüğünde, sadece işkembenin kendisi bile B2, B3, B5, B6 gibi vitaminleri barındırır. 100 gramı, vücudun ihtiyaç duyduğu günlük B12 vitamininin yarısından fazlasını karşılar. Ayrıca çinko başta olmak üzere fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri de barındırır.
Dalak ise tavada
rahatlıkla hazırlanabilecek olan bir başka sakatat ürünüdür. Son derece
sağlıklı bir besin olan dalağın 100 gramı, günlük ihtiyaç duyulan C vitamininin
yarısından fazlasını karşılayabilmektedir. Ayrıca demir ihtiyacının da yaklaşık
yarısını 100 gram dalaktan alabilirsiniz.
Dalak başta olmak üzere sakatat ürünlerinin yanında yoğurt ve ayran gibi ürünler tüketilmemesi de önerilmektedir. Zira bu ürünler, emilimi yavaşlatmaktadır. Süt ve süt ürünleri yerine yeşil salata gibi yan ürünler ve içecek olarak su ya da şalgam tercih edilmelidir.
Hiç yorum yok: