Ads Top


                Çin’den tüm Dünya’ya yayılan ve ülkemizde de etkisini gösteren Covid-19 için henüz bir aşı bulunamadı. Hastalığın etkilerini azaltmak ve mümkün olduğunca hastalıktan korunmak için öneriler bulunuyor. Hastalığa yakalanmama konusunda yapılan önerilerden birisi de C vitamini alımı. Bu yazımızda C vitaminine dair merak ettiklerinizi derledik. Öncelikle şunun da altını çizelim: C vitamini, diğer vitamin ve mineraller gibi vücudun ihtiyaç duyduğu; ancak fazla alınmaması gereken bir organik maddedir. Yeterince almak hem dinçlik hem sağlıklı olma hem de hastalıklara karşı korunma için önemlidir.

                C Vitamini Neye İyi Gelir?

                Suda çözünen vitaminlerden biri olan C vitamini, vücuttaki demir emilimini kolaylaştırır. Yeterince alınmaması durumunda enfeksiyonlara karşı bağışıklığı olumsuz yönde etkiler. Yaraların çabuk iyileşmesi, vücut direncinin artırılması gibi faydaları bulunur. Vücut direncini artırdığı için Covid-19 gibi hastalıklara karşı önleyici olarak önerilmektedir. Hastaların iyileştirilmesi konusundaki etkisi henüz bilinmese de, katkısı olduğu yönünde de görüşler ve tespitler bulunmaktadır.
              
               C Vitamini İçeren Meyveler

                C vitamini içeren meyveler denildiğinde akla ilk gelen narenciyedir. Yani turunçgiller... Limon başta olmak üzere turunç, greyfurt, mandalina ve portakal gibi ülkemizde de bulunan meyveler C vitamini açısından oldukça zengindir.Örneğin 100 gram portakal, vücudun günde ihtiyaç duyduğu C vitamininin dörtte üçünü karşılayabilmektedir. Limonda da aynı etki bulunmakla beraber salatalara limon suyu dökmek, ev yapımı limonata yapıp asitli içecekler yerine tercih etmek, çaya birkaç damla limon sıkmak tüketimi için en ideal ve leziz yöntemlerdir. Bir başka C vitamini deposu ise kividir. Sadece 100 gramı bile günlük C vitamini ihtiyacının fazlasını karşılamaktadır. 90 miligramdan fazla C vitamini barındıran 100 gram kivi, barındırdığı diğer vitamin ve mineraller açısından haftada en az bir kez tüketilmesi önerilen bir meyvedir.



                C Vitamini İçeren Sebzeler


                Türkiye’de yetiştirilen ve Türk mutfağında önemli bir yer tutan sebzeler de C vitamini açısından doğal birer kaynaktır. Neredeyse her yörede hazırlanan ev yemekleri (anne usulü sulu yemekler), C vitamini barındırmaktadır. 100 gramında 50 miligramdan az C vitamini barındıran ve ülkemizde de tüketimi söz konusu olan sebzelerin başında bamya, enginar, lahana, pırasa, taze fasulye, turp, şalgam gelmektedir.


                Ateşli hastalıklara karşı vücuda en büyük desteği sağlayan C vitamini, kansızlıktan kansere kadar birçok faydası olan bir antioksidandır. Mevsim meyve ve sebzeleri tüketilerek ihtiyaç duyulan eksikliği rahatlıkla giderilebilir. Böylece Covid-19 başta olmak üzere birçok hastalığa karşı da iyi bir önlem alınmış olacaktır.
               



Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.